Кафедра електроенергетики
Новини 08.02.2021 р.

НЕК "Укренерго" - NPC Ukrenergo.
ВДЕ переважили викопні види палива у виробництві електроенергії в ЄС у 2020 році.

Відновлювані джерела енергії виробили 38% електроенергії ЄС у 2020 році, і, таким чином випередили вугілля та газ та вперше стали основним джерелом електроенергії в ЄС, пише Euractiv (https://bit.ly/3aJO7Zl).
Згідно з дослідженнями, опублікованими аналітичними центрами Ember та Agora Energiewende, частка викопного палива в енергетичному міксі ЄС впала до 37%, ще 25% становила атомна енергія.
ВЕС та СЕС збільшили свою потужність у 2020 році, згенерувавши відповідно 14% та 5% електроенергії в ЄС. Решта електрики з відновлювальних джерел припала переважно на ГЕС та біоенергетику, потужність яких є стабільною протягом останніх років.
Водночас, частка вугілля у виробництві електроенергії продовжує зменшуватися і склала 20% у 2020 році. Для порівняння, всього 5 років тому, у 2015 році це показник був удвічі вищим.
Слід зазначити, що зниження обсягів вугільної генерації частково пояснюється падінням попиту на електроенергію, спричиненим пандемією COVID-19.
Обсяги виробництва е/е з газу, в свою чергу, скоротилися на 4%. Одним з чинників, що зробив газ найдешевшим викопним паливом, стало запровадження високих податків на викиди вуглецю.
Тим часом, зростання частки відновлюваних джерел та зменшення частки викопних зробило виробництво електроенергії в ЄС на 29% чистішим, ніж у 2015 році.

Автор: Admin

ВСТУП 2023: спеціальність 141 - "Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка"

Кафедра електроенергетики
Сумського державного університету
ЗАПРОШУЄ ВАС
на навчання

за освітньо-професійною програмою: "Електротехнічні системи електроспоживання"

Детальніше